Hónap teendői

Novemberben folytatódik a kert felkészítése a hideg, téli napokra. Rakjunk rendet a kertben, lemosó permetezéssel kezeljük a lombhullató fákat, bokrokat, kezdjük el etetni a madarakat, helyezzünk ki a sünöknek és a hasznos rovaroknak búvohelyeket.

 

Gyümölcsök és zöldségek: 

  • Még mindig nincs késő új gyümölcstermő fák és bokrok ültetéséhez, szőlő telepítéséhez. A kiüresedett ágyásokat, amennyiben még nem tettük meg, ássuk fel és szerves trágyával trágyázzuk meg. Amikor az összes lomb lehullott, és van pár szélcsendes, száraz,   5 C°-nál nem hidegebb nap, akkor a kártevők és kórokozók ellen érdemes őszi lemosó permetezéssel védekezni. Jó alaposan permetezzük a fa/bokor ágait és a törzsét.

 

Cserjék és sövények: 

  • Az év közben gyengélkedő (sárguló levelek, földre hajló ágak) cserjéket, ilyenkor érdemes  alaposan megmetszeni. A sövényeket is még utoljára formára igazíthatjuk. A lombhullatókat lemosó permetezéssel védhetjük. A bokrok tövéhez szerves trágyát rakva gondoskodhatunk a jövő évi tápanyag-utánpótlásukról.

 

Talaj és gyep: 

  • November elején még utoljára lenyírhatjuk a füvet, de 5-6 cm-nél ne legyen rövidebb. A fűre hullott faleveleket távolítsuk el, a mohát gereblyézzük ki és őszi nitrogénszegény trágyával tápozzuk.

 

Egyéb teendők: 

  • A még ki nem szedett fagyérzékeny gumós növényeket (dália, kánna, kardvirág, gumós begónia...) szedjük ki és fagymentes helyen teleltessük. Helyezzük ki a madáretetőket és kezdjük el etetni a madarakat. A tél folyamán biztosítsunk számukra állandó, megfelelő minőségű eleséget.